VİCDAN MI, CÜZDAN MI?

Hafta sonu, Gaziantep’te yaşanan ve basında çıkan haberleri okumuşsunuzdur. Çocuğunun tedavisi için Şanlıurfa’dan Gaziantep’e gelen öğretmen anne, bindiği halk otobüsünde cüzdanını unutmuş, yolculardan birisi tarafından bulunup, cüzdanı teslim alan otobüs şoförü ise vicdan ile cüzdan arasına sıkışarak önce “ben almadım” demiş, görüntüler ortaya çıkınca da “cüzdanı aldım ama içinde para yoktu, bende attım” demiştir.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın devreye girmesiyle, şoförün işine son verildi.

Sorun böylece çözüldü mü peki?

Elbette hayır!..

Kim ne derse desin, toplu taşımacılığın yükünü şoförler çekiyor. İçlerinde sabırla, şevkle, zor koşullar altında bu işi yapanlar var. Ancak, çürük elmaları da mutlaka, önce kendilerinin temizlemesi gerekiyor. Yolcuyu azarlayan, yaşlıları görünce durakta durmayan, engellilere zorluk çıkartan bazı şoförler var ki, kesinlikle direksiyon teslim edilmemeli.

Öyle ya, bunlara her gün binlerce kişinin, çoluk-çocuklarımızın canı emanet ediliyor.

Şoförlerin de problemleri var…

Dedik ya, şoförlerin içerisinde, işini aşkla yapanların sayısı çok fazla diye. Öyleyse, bu sektörün sorununa “hata yapanı işten atarım” mantığıyla geçici çözüm bulmak yerine, kalıcı çözüm üretelim. Vicdanını, bulduğu cüzdana teslim edenlere baştan engel olalım.

Nasıl mı?

Malum, merkezi sistem ile aynı havuza çalışmaya başladılar. O halde, önce şoförler arasındaki ücret dengesizliklerini ortadan kaldıralım. Turuncu otobüsün koltuğundaki şoför arkadaş hem SGK’lı, hem sendikalı. Mavi otobüsün koltuğundaki şoför ise günübirlik çalışan yevmiyeci. Bir çoğunun SGK’sı bile yok. Aynı işi yapıyorlar ama aldıkları ücret de daha az.Başta, ücret eşitsizliği olmak üzere, şoförler arasındaki adaletsizlik mutlaka ortadan kaldırılmalı.

Önerim, tıpkı gelir dağılımındaki havuz sistemi gibi, şoför alımlarının da havuz sistemi üzerinden tek elden yapılması. Kurum içi eğitim programını tamamlayıp, sertifika sahibi olabilenler işe alınmalı. Şoförlerin maaşı havuz sisteminden, banka hesabına doğrudan yatırıldıktan sonra, kalan para taşıt sahibine ödenmeli.

Tek merkezden alım yapıldığında, oto-kontrol sistemi de artar, günübirlik değil de uzun süreli iş sahibi olan şoför de kendine çeki düzen verir, hata yapmaz, şeytana uymaz. Böylece, çürük elmalar kendiliğinden temizlenir.

Ne dersiniz?

ŞEHİT ATEŞİ

Haftaya şehit haberleriyle başladık ne yazık ki!.. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarında, İblid’den gelen 6 şehidin acısı, yüreklerimizi dağladı. 2 şehidimizin ateşi ise Gaziantep’imize düştü.

Ateş elbette ki düştüğü yeri yakıyor. Bu sebeple, ne yazarsak yazalım, onların ailesinin ciğeri kat be kat daha fazla yanıyor şimdi. Allah’ım onların sabrını artırsın. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun.

Bize düşen, Türkiye’ye silah doğrultan piyonlar, işbirlikçiler ve terör destekçilerine, bu imkanı vermemek. Umuyoruz ki, şehitlerimizin kanları yerde kalmayacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.