ÜRETİM, ÜRETİM, ÜRETİM

Dünyanın her tarafı ile ticaret bağlantısı bulunan bir şehirde yaşıyoruz…

Öyleyse, Gaziantep’in dünyadaki savaşlardan, politik ve ekonomik gelişmelerden etkilenmemiş olması mümkün değil!..

Son yaşanan Rusya-Ukrayna savaşında beklenen uzlaşmanın bir türlü sağlanamamış olmasından tutun, Avrupa’nın uyguladığı yaptırımlar, ABD’nin, Çin’in aldığı ekonomik kararlar, ticaret şehri Gaziantep’i etkileyecektir muhakkak!..

Tüm bunlara ilaveten Ortadoğu’da yaşanan her yeni gelişmede, tabir yerindeyse havada uçan kuş bile bu şehrin kaderini doğrudan etkiliyor…

Daha pandeminin yaralarını saramazken, kendi iç ekonomimizdeki sert dalgalanmaları dizginleyemezken, bunlara meydan okuyup, üretmeye, ihracata devam etmek her şehrin kolay altından kalkabileceği bir durum değil.

Bunlar herkesin bildiği şeyler aslında!... Gaziantep’in hangi zorlukları yaşadığını hatırlatma yapmak istedim o kadar!..

Ülke olarak bu kriz ve savaştan çıkartacağımız dersler var muhakkak!..

Türkiye yeniden güçlü bir tarım ülke olma yönündeki adımları hızlı şekilde atmalı… Özellikle gıda sanayisindeki teşvik ve destekler tavandan tabana kadar yaygınlaştırılmalı.

2021’de 7.8 milyar olan dünya nüfusunun 2030’da 8.5 milyara, 2050’de 9.7 milyara ulaşacağı öngörülüyor. 2050’de tüm dünyayı sağlıklı biçimde besleyebilmek adına uzmanlar tarımsal üretimde 2050’ye dek yüzde 70 düzeyinde bir artış olması gerektiğini söylüyor.

Dolayısıyla, ülkemizin tarımsal alanda tekrar güçlü bir konuma gelebilmesi isteniyorsa, hızlı hareket edilmeli. Dünyada bu işi başarmış olan Hollanda, ABD, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin yol haritaları incelenmeli ve bu yönde kararlar alınmalı. “Treni kaçırdık” gibi bir düşüncenin içerisine kapılırsak, yarınımız bugünümüzden daha kötü olabilir.

Bakınız, Türkiye’nin üretim gücünden bahsettik ve bu şehrin her türlü imkansızlıklara rağmen, neleri başarabileceğini anlatmaya çalıştık.

Dergimizin bu sayısındaki Kapak Konuğumuz Sayın Erol Bakbak ve O’nun ailesi, bu şehrin kısıtlı imkanlarla nelerin başarılabileceğine en güzel örnek… Bakbak ailesi, yıllar önce Gaziantep’te, Türkiye’nin ilk yerli yürüyen merdivenini yapmayı başardı… O yıllara göre kolay bir şey mi? Buradan uzun uzun anlatmak istemiyorum, detayları röportajda okursunuz elbette…

Özetle; bu şehrin, bu ülkenin girişimci insanlarına fırsat verilirse, altından kalkamayacağı hiçbir zorluk yok…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.