SURİYELİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYA DÜZENLEME GELİYOR

Suriye krizinin ilk patlak verdiği yıllarda, yani 8 yıl önce, bir SGK yöneticisi ile görüşüp “Türk işçi yerine kaçak Suriyeli çalıştırana ağır cezai müeyyideler var” diye başlık atmıştım. Haber, işverenler açısından öylesine olumsuz bir etki yaptı ki, gerek siyasiler, gerekse bürokrasiden, SGK yöneticilerine “Böyle demeçler vermeyin” diye uyarıda bulundu. O gün, bugündür de Suriyelilerin kaçak olarak çalıştırılmasına itiraz edildiğini görmedim, duymadım!..

Adı konulmadı ama bu çalışma şekli, bir devlet politikası haline getirildi neredeyse!..

Öyle ya, onların da evlerine ekmek götürmeleri gerekiyordu!..

Devlet idare etti, onlar da, asgari ücretin yarısına, ne iş olursa yaptı!..

Olan bizim işçimize oldu tabi ki!.. Patron, onların yerine, daha ucuz olanını tercih etti!..

Şimdi, gazetelerde okuduğum bir haber, hükümetin bu politikasını tamamen değiştirdiği yönünde… Söylenilen şu; 31 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, artık Suriyelilerin çalışma koşulları da yasal bir zemine oturtulacak.

Gaziantep, en fazla Suriyeli barındıran iller arasında olduğu için, bizi de yakından ilgilendiren konuya size detaylarıyla aktarmak istedim.

Açıklamayı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Diyor ki Sayın Bakan “İşadamlarımız beni hiç yanlış anlamasın, ama bugün yaptıkları ne insanlığa ne Müslümanlığa ne de medeniyet değerlerimize uyuyor 600 liraya, 700 liraya, 800 liraya, bin liraya kaçak göçmen çalıştırıyorlar. Burada söylüyorum. Kazandıkları paradan bir rahmet bekliyorlarsa da yanılıyorlar. Hiç kusura bakmasınlar, vatan millet edebiyatı da yapmasınlar. Kölelik bizim medeniyetimizde ve anlayışımızda söz konusu değildir. Çalışma Bakanlığımız ile birlikte ortak adım atarak bir süreç yönetiyoruz. 31 Ekim'den sonra tüm işverenlere buradan sesleniyoruz. Sakın kölelik düzenine esir olmayın. Bedelini ağır ödersiniz”

Hem kayıt dışılığı, hem de işçiler arasındaki haksız rekabeti önlemek adına geç kalınmış bir uygulama… Umarım, takibini de kararlılıkla yapacaklardır.

Merak ediyorum!..

Suriyeli işçiler gerçekten işini daha iyi yaptığı için mi, yoksa ucuza çalıştırıldıkları için mi tercih ediliyor?

Şimdi görelim bakalım!..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.