MÜŞTAK BABA ve ANKARA

Ankara dendi mi, bir soluk alıp, durmalıyız. Fatih’in fethettiği “İstanbul” varken, Ankara ne ola ki,Cumhuriyet fatihlerinin, Atatürk ve “silah arkadaşlarının,yüksek irade ve tensipleri ile (İstanbul’a hemser) bir BAŞŞEHİR ola… ?

Ama öyle değil. Cumhuriyet daha doğmadan,onun “şaheser “ adı, Hacı Bayram Veli odaklı, taaaBitlisli “Müştak Baba” tarafından,-sanki derin ve duyarlı, hatta iştiyak sahibi kimseler tarafındanverilmiştir.

Ta “Orta Asya’dan beri” bu orta meridyen hattı ve jeopolitiği, belirlenmiş, keşfedilmiş, isabet edilmiştir.

Ben şimdi bunu niçin yazayım diye düşünüyorum. Ama mademki, “Müştak Baba” da yazmış ben de yazıp bunu, sağlığımda, yeni nesle duyurayım. Şeyh,meşayih, tekke, tarik, cemaat ve sair girift, çaprazbulmacasında, bizim de “Nostradamus”, “Muhittin Arabi” “Ak Şemsettin”, “Mevlana”, “Şemsî” gibi kâhin ve halden geçmişten, gelecek olacaklardan, haber verenimiz neden olmasın!

Bu anılmaya, kulaktan kulağa duyurulmaya layık ve muhkem isimler, hep sonradan anlaşılmış.

Tüm insanlığın, “gönül coğrafyası ve hayranlıkatmosferine” taşına toprağına sonradan kazınmışlardır. Birçokları da, yazdıkları, “Ebcet,hüvez, höttü”lerinde saklı kalmışlardır,

“Müştak Baba” da öyledir Yalnız işaret ettiği keşif ve felsefe yönünden, pek aşikar ve takım yıldız hükmündedir

Bakınız Ankara’nın BAŞŞEHİR olma ilanından ‘70’yıl evvel, taşbaskılı divanında, bu mucizeyi nasıl dile getiriyor nasıl açık ve anlaşılır bir şifre ile noktalıyor:

Buraya , Müştak Baba’nın b u şiir i , İstanbul’da, Takvimhâne -i Âmire’de Hicrî 1268 senesinde taşbasması olarak basılan divanın ın 29. Sayfasında mevcut olup aşağıya, eski yazı ve yeni yazı şeklini aynen kaydediyoruz:

Baba tabiri biz Antepliler için, tamamen yerli bir terimdir. Şehrimiz; Kurban Baba, Dülük Baba,HacıBaba, gibi yedi tepeli bir çember oluşturur. Baba demek şeyh veya evliya, sihirbaz, müneccim demek değildir. Babalar Türk soyu Türkmen boyu gezgin veya muhacir, üretken, geldiği yerleri tepeleri geldikleri iklim boyutundan getirdikleri bitki ve otlarla ihya edip, halkı irşat ve ihata için, orda vefat edip bir taş diken (mezarları da olabilir) hazere ve sefere hazır kimselerdir. Şamanlar gibidirler

Bizde kâhinler, Hurufiler olduğu gibi Musevilerin de Kohenleri vardır. Kohenler aşırı lügat ve kelime bilginleridir.

Baba terimi H ıristiyanlıkt a da Papa karşılığıdır.

Müştak Baba’nın bir divanının da Antep’te bir ailenin elinde uzun müddet tutulduğunu biliyorum.Bu aile sonradan bir okul yaptırarak sanırım Antep’ten göçtüler.

Müştak Baba’nın eserleri:

Divan-ı Müştak Baba,

Mektubat -ı Kimya- yı Müştak,

Baharnâ me ,

Muharremiye -i Müştak-ı Merhum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Halit Ziya Biçer - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Erhan27 - Halit Amca, bizleri bu güzel bilgilerle aydınlattığın için teşekkür ederim. Amcam sağlığın elverdiği sürece engin bilgilerini bizlerle paylaşır mısın? Günlük yazılar değilse bile haftada hatta ayda bir bile olsa olur. Saygılarımı sunarım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ekim 00:00