HAYVAN!..

Hayvan hakları meselesi… Uzun zamandır yazmak istediğim bir konu, bugüne kısmet oldu.

Hayvan hakları ülkemizde gündeme çok sık gelmeyen bir konu. Gelişmiş toplumlar, yıllar önce bu konuda kırmızı çizgisini çekmiş, yasaları çıkartmış ve hayvanların da, tıpkı insanlar gibi bu dünyanın misafiri değil, ev sahiplerinden olduğunu kabul ederek, hayvan hakları ihlallerini hapis cezasıyla cezalandırmış.

Bizim yaşadığımız toplumda, hayvanlar öylesine çok acı çekiyor, şiddete, işkenceye maruz kalıyor ki, onlara en büyük kötülük insanlardan geliyor. Bizde hayvana işkence etmenin, hapis cezası anlamında bir karşılığı yok henüz!..

Vahşet görüntülerine her gün sosyal medyada, gazetelerde, TV ekranlarda sıkça rastlamak mümkün!..

İşkenceye uğrayan, kuyruğu-kulağı kesilen, ayakları kırılan, çöp kamyonlarında çöpe atılan, ne ararsanız var!..

Üstelik bunlar kasıtlı yapılıyor!..

İnsanoğlu bu kadar zalim ve acımasız olmasa, hayvanlara ve onların yaşadığı doğaya karşı birazcık saygılı olsa, hayvanları ürkütmemiş oluruz ama ne fayda!..

Hayvanların bizden istedikleri merhameti esirgiyoruz, çok görüyoruz!.. Onların bu dünyada yaşamasına izin vermiyoruz!..

Çok değil daha bir-kaç hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi ve yasanın çıkması için “daha neyi bekliyorsunuz” dedi de, bürokrasi ayağı hızlanıverdi!..

Acaba hayvanları koruyacak yasayı çıkartırken bile, Cumhurbaşkanı’nın talimatını mı beklemek gerekiyordu, bu soruyu da sormadan geçemeyeceğim!..

Eli kulağındadır, artık bu saatten sonra çıkacaktır elbet... Yasa, hayvan düşmanı gaddar insanlar için biraz olsun caydırıcılık sağlayacaktır. Ancak, onları asıl koruyacak olan insanların yüreklerindeki hayvan sevgisi olacaktır. Hele de mahkemeler, emsal sayılacak birkaç ceza verirse, daha da korku düşecektir, hayvanlara düşmanlarının içine!..

Unutmayalım ki, iyilerin çok olduğu dünyada, başarılar daha çabuk elde edilir. Toplumsal duyarlılık ne kadar fazla olursa, hayvan dostlarımız o kadar güvende yaşamaya devam eder.

Umarım artık hayvanlara işkence görüntüleri artık son bulur ve Türk toplumu bu konuda “sabıkalı” olmaktan kurtulur. İngiltere’nin, İsviçre’nin ulaştığı noktaları hayal bile edemiyoruz ama en azından hayvan hakları ihlallerinde bundan sonrası için hapis cezalarının devreye girmesi bile, ülke olarak bizim de bu konuda bir şeyler yapmak istediğimizi, yani niyetimizi ortaya koyacaktır.

Merak içerisinde bekliyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.