Birlikte yaşama kültürü

Gaziantep’te yaşayan 400 binden fazla Suriyelinin yüzde 50’den fazlası, görünen o ki, ülkelerindeki iç savaş durumu tamamen sona erse bile, evlerine dönmeyecek.

Yani bizimle yaşamaya devam edecek.

Hani bir şeyi alıştıra alıştıra söylemek vardır ya, toplum olarak birlikte yaşama kültürünü, bu günlerde bir hayli fazla dillendirir olduk.

Belki bu konuda yapacak başka bir şey kalmadığından, belki gerçekçi olmamız gerektiğinden, Suriyeliler ile bizler olduğu gibi, bizim çocuklarımız ve torunlarımız da iç içe olacak bundan sonra!..

Bu gerçeği kabul edeceksek, mutlaka ama mutlaka Suriyelilerin şehre entegrasyonunu sağlayacak adımların atılması gerekiyordu.

Görünen o ki, bu konuda özellikle resmi kurumlar adımlar atmaya başladı.

Gaziantep ile ilgili artık her planlama, Suriyelilerin burada yaşamaya devam edeceği varsayımı üzerine yapılıyor.

Yani birlikte yaşama kültürü ile beraber, birlikte yaşama mecburiyeti de ciddi anlamda fark ediliyor.

Belediyelerin yaptığı hizmetlerde, STK’ların yaptığı proje ve çalışmalarda ve hatta hükümetin attığı adımlarda Suriyelilerin burada yaşayacağı varsayılarak hareket ediliyor.

Şehirde yaşam her geçen gün zorlaştı.

Trafik, altyapı, üst yapı gibi her konuda ihtiyaç ve talepler daha fazla arttı. İnsanların aşını, ekmeğini paylaşmasını saymıyorum, asıl Gaziantep’i yönetenlerin işinin zor olduğunu düşünüyorum.

Gaziantep’e gönderilen ödenek ve bütçelerin, özellikle Suriye nüfusu hesap edilerek gönderilmesini yıllardan beri dillendiriyoruz. Bu konuda önemli bir yol alındı.

Ama yetmez, yetmiyor. Çünkü bu şehir, dinamik olmaya alışmış.

Dolayısıyla, şehrin önündeki engellerin kalkması için omuz verilmesi gerekiyor.

Eğer bunlar yapılırsa, birlikte yaşama kültüründe adaptasyon süreci daha çabuk atlatılacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Hüseyin Küpeli - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.