Gaziantep'e yakışacak

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, bu yıl Teknofest için Gaziantep’i seçme nedenlerini açıkladı.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, bu yıl Teknofest için Gaziantep’i seçme nedenlerini açıkladı. Bayraktar, “Gaziantep, hemen hemen tüm kriterlerde en üstte. Hem sanayi hem de akademik alanda Türkiye’nin en önemli kentlerinden birisi” dedi.

İki yıldır ziyaretçi rekorları kıran dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep Havalimanında gerçekleştirilecek.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı - Teknofest İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı - Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Teknofest paydaşları, teknoloji yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Zeugma Müzesinde düzenlenen tanıtım toplantısında Teknofest 2020 ile ilgili bilgiler aktarıldı.

GAZİANTEP TÜM KRİTERLERDE EN ÜSTTE

3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Festivalimizi bu yıl kadim medeniyet şehrimiz Gaziantep’te gerçekleştireceğiz. Bu süreçte aday olan kentlerimizi çeşitli kriterlerde değerlendirdik. Gaziantep hemen hemen tüm kriterlerde en üstte olduğu gibi hem sanayi hem de akademik alanda Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri. Toplantıyı da burada yapmaktan büyük gurur duyuyoruz. Gaziantep aynı zamanda şehirlerin ve kültürlerin buluşma noktası. Teknofest’i Anadolu’ya taşımamızın amacı İstanbul’a gelip, bu güzelliği yaşayamayan gençlerimiz ve çocuklarımızla buluşmak. Geçen yıl bu festivalde gökyüzüne bakan çocukların gözlerindeki parıltılarını gördük. Ziyaretçilerin festivalin tadını çıkarabilsinler diye festivalimizin süresi 6 gün olacak” şeklinde konuştu.

7’DEN 70’E HERKESİ ORTAK ETMEK İSTİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve Teknofest İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır da milli teknoloji hamlesine 7'den 77'ye herkesi ortak etmek istediklerini belirtti. Festivali bu yıl Gaziantep'te yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kacır, festivalde roket yarışmasından uçan araba tasarım yarışmasına kadar birçok alanda yarışmalar düzenleneceğini ifade etti. Kacır, bu yıl Gaziantep'te ilk defa biyoteknoloji inovasyon, tarım teknolojileri ve çevre enerji teknolojileri yarışması düzenleneceğini bildirdi. Milli teknoloji hamlesi hedeflerine adım adım yaklaştıklarını ifade eden Kacır, 2 sene boyunca festivallerden çok başarılı ürünler çıktığını, öğrenciler için iş olanağı sunulduğunu kaydetti.

GAZİANTEP TEKNOFEST’E HAZIR

Belediye Başkanı Fatma Şahin, çok önemli bir mekânda olduklarını belirterek, “Bulunduğumuz ortamda Roma döneminin en güzel eserleri var. Bir medeniyet şehrindeyiz. Evliya Çelebi’nin Şehr-i Ayıntab-ı Cihan yani dünyanın göz bebeği dediği Gazi şehrimizdeyiz. Öncelikle T3 Vakfı’nın bütün yönetim kurulu üyelerine, kültürün lezzetin ve medeniyetin başkenti olan Gaziantep’e bu festivali getirdiği için şahsım ve şehrim adına çok teşekkür ederim. Çok mutluyuz. Dünya medeniyet tarihini incelediğiniz zaman bilginin önemli bir güç olduğunu ve sahip olanı iktidar yaptığını göreceksiniz. Kim bilgiyi elinde tuttuysa dünyanın sözünü söylemiştir. Hepimiz zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Zaman, ‘bilgi ve teknoloji’ diyor. Maalesef tarım devrimini ıskaladık. Sanayi devriminin ucundan geçtik. Ama önümüzde kocaman bir fırsat var; Bilgi ekonomisi. Bugün 56 kurum ve 8 bakanlık iş birliğinde gerçekleşecek Milli Teknoloji Hamlesi bize yeni umutlar vadedecek.

Aslında bizim medeniyetimizde bunun tam geçmişte aldığımız büyük ilham var. Bizim medeniyetimiz, ‘bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diyor. Dünya Ortaçağ’ı yaşarken biz; İbni Sinaları, İbni Haldunları yaşatmış bir medeniyetin taşıyıcıları olduk. Farabi’nin vücudu şehirlere benzettiğini görüyoruz. Akılla kalbi birleştirmek gerektiğini bizim medeniyetimiz Farabi’den öğrendi. Biz artık bu büyük ekosistemin pazarı olamayız. Artık üretmek şarttır. Gaziantep olarak aslında o kadar önemli bir dönemdeyiz ki bu şehrin emek yoğun bir teknolojiden nasıl yüksek bir teknolojiye geçmesi gerektiğini anlamaya ve anlatmaya çalıştık. Her şeyin başı eğitim. Daha önceki maliye bakanımızı projelerimizi ve planlarımızı götürdüğümüzde 11’inci Kalkınma Planı’nda, ‘Türkiye ne yapmak istiyorsa Gaziantep’te onu yapmak istiyor’ cevabını aldık. Bu şehirde güçlü bir vizyon var ve girişimcilik ruhu var. TEKNOFEST bir festivalden ötedir. Bu bir dönüşüm, bir paradigmadır. TEKNOFEST’ten önce ve TEKNOFEST’ten sonra diyebileceğimiz başarılara imza atmalıyız. Bu başarıyı göstermeliyiz. Ulaşmamız gereken çok büyük hedeflerimiz var. Gaziantep buna hazır” dedi.

İSTANBUL’DAN SONRA GAZİANTEP’TE YAPILMASINDAN GURUR DUYUYORUZ

Gaziantep Valisi Davut Gül de kentin dua almış, mazlumlara kucak açan bir şehir olduğunu, Teknofest'in İstanbul'dan sonra Gaziantep'te yapılmasından gurur duyduklarını söyledi. Türkiye'nin en önemli organizasyonuna ev sahipliği yapacaklarını dile getiren Gül, "Üzerimizdeki sorumluluk çok büyük. Daha iyisini yapma, 82 milyona mal olan markayı ileriye götürme sorumluluğumuz var. Bu festival öğrencilerin özgüvenini geliştirecek, sanayiciyi, yatırımcıyı fikri anlamda olgunlaştıracak. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

BU ULUSUN BAŞARMASI GEREKEN ÇOK İŞ VAR

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, “Savunma Sanayi Başkanlığı olarak Türkiye’nin milli teknoloji üreten milli bir topluma dönüşmesi yolunda amaçlar edinmiş böyle bir önemli organizasyonun paydaşı olmaktan duyduğumuz gururu paylaşmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat desteği ve teşrifleriyle 2 yıldır gerçekleştirilen Teknofest Havacılık ve Uzay Teknolojileri Festivali’nin bu kez ilk defa İstanbul dışında yapılacak olması malumunuz İstiklal Harbi’nde bir meşaleyi yakan şehir olarak düşünülebilir. Bu ulusun sanayi ve teknoloji alanında başarması gereken çok iş var. Şuanda bir çıkış yaşıyoruz. Bu çıkışın da bu şehirde yapılmasının çok değişik anlamı olduğuna inanıyorum” dedi. (CİHAT ÖZTÜRK)

Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen ve “Milli Teknoloji Hamlesi” sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenleniyor.

Son Başvuru Tarihi 28 Şubat!

Toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST 2020 kapsamında, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için 23 farklı kategoride teknoloji yarışmaları düzenleniyor.

Havacılıktan otomotive, yapay zekadan simülasyon sistemlerine, su altı araçlarından otonom araçlara uzanan geniş bir spektrumda düzenlenen 19 farklı kategoride yer alan teknoloji yarışmalarına geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 81 ilinden, dünyanın 122 farklı ülkesinden toplamda 17.373 takım, 50.000 öğrenci başvuruda bulunmuş, 2.000 finalist takım 10.000 yarışmacı ile finalist olmaya hak kazanmıştı.

Gaziantep'te düzenlenecek olan Teknofest 2020’de 23 farklı kategorideki Teknoloji Yarışmaları kapsamında geçtiğimiz yıldan farklı olarak; Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Tarım Teknolojileri Yarışması, Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması, Akıllı Ulaşım Yarışması, Eğitim Teknolojileri Yarışması, Helikopter Tasarım Yarışması, Jet Motor Tasarım Yarışması yer alacak.

Türkiye’de gençlerin millî teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılmasını hedefleyen, bu alanda çalışan binlerce gencin projesine destek olmak için ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 4 Milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği sağlanacak. TEKNOFEST 2020 Gaziantep'te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımları ise 3 Milyon TL'nin üzerinde ödül bekliyor olacak. #milliteknolojihamlesi heyecanı ile yolumuza devam ettiğimiz TEKNOFEST 2020 Gaziantep'te yarışma hakkını elde etmek için adayların son başvuru tarihi 28 Şubat 2020.

21 Oca 2020 - 08:55 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.