‘Şov yapıyorlar’

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Bu açıklanan destek paketini almak için istenilen şartlara haiz firma sayısı yok denecek kadar az. AKP hükümeti kamuoyu algısı yaratarak işin şovunu yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Bu açıklanan destek paketini almak için istenilen şartlara haiz firma sayısı yok denecek kadar az. AKP hükümeti kamuoyu algısı yaratarak işin şovunu yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

KOSGEB’in faizsiz kredi başvurusu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya, hükümetin birçok konuda olduğu gibi bu konuda da samimi olmadığını belirtti.

Mikro işletmelere 30, küçük işletmelere 75 bin TL 3 yıl geri ödemesiz tamamı faizsiz denilen destek paketini almak için işletmelerden istenen bu şartların pandemi döneminde hiçbir firma tarafından sağlanamayacağını vurgulayan Yılmazkaya, “Firmaların devlete, bankalara ya da şahıslara borcu olmasa zaten bu destek paketine ihtiyacı olmazdı!” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Yılmazkayayaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;

“Hükümetin açıklamalarına göre 4 milyon dolayında olan KOBİ’nin sadece 130 bininin bu destek paketinden faydalanacağı tahmin ediliyor. Bu söylem bile KOBİ sayısının sadece yüzde 3’üne tekabül ediyor. Bu yardım oranı yok denecek kadar az.

BDDK’nın verilerine göre sadece Şubat 2020 itibariyle toplam 3 milyon 896 bin 218 KOBİ’nin bankacılık sektörüne kredi borcu bulunuyor.

Hükümetin yanlış ekonomik politikaları yüzünden ülkede sicili temiz firma kalmadı, vergi borcu, SGK borcu, kredi borcu olmayan firma yok denecek kadar az. Şimdi açıklanan destek paketinde de “borcu olmasın” şartı aranıyor. 19 yıllık AKP İktidarında Türkiye'nin iç ve dış borçları toplamı 7 trilyon 561 milyar liraya yükseldi. Tam 19,5 kat arttı. Küçük ve orta boy işletmelerin bankalara olan kredi borcu 1 trilyona yaklaştı. AKP 19 yıllık iktidarında hem devleti borç batağına sürükledi hem şirketleri hem de vatandaşı.

KOBİ'lerin çok büyük bölümünün borçlanma maliyeti son bir yılda arttı. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 95'inden fazlasının küçük ve orta ölçekte işletmelerden (KOBİ) oluştuğu dikkate alındığında ekonomi açısından vahim bir tablo ortaya çıkıyor.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de şirketlerin yüzde 73'ü ekonomik istikrarsızlıktan endişe ediyor. Dünya genelinde ekonomik istikrarsızlıktan en çok endişe eden şirketler Türk şirketleri.

Pandemide borçlanma maliyeti artışında ilk sırada olan Türk şirketler ekonomik istikrarsızlıktan şikayetçi. Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 69'u borçlanma maliyetinin coronavirüspandemisinde arttığı görülmektedir. Buda, pandemi ile mücadele eden Türkiye'deki 3 şirketten 2'sinin sırtındaki borç yükünün ağırlaştığını ortaya koyuyor” dedi.

06 May 2021 - 05:07 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.