Sanko Enerji “Enerji Verimliliği” kitabına sponsor oldu

Sanko Enerji sponsorluğunda “Sürdürülebilir Sanayi İçin Enerji Verimliliği” kitabı sektör paydaşlarının kullanımına sunuldu. Rehber niteliğindeki kita...

Sanko Enerji sponsorluğunda “Sürdürülebilir Sanayi İçin Enerji Verimliliği” kitabı sektör paydaşlarının kullanımına sunuldu. Rehber niteliğindeki kitap, sanayiciler için enerji tasarrufuna yönelik en kritik bilgileri içeriyor.

Enerji verimliliği denilince, enerjiyi yüksek bir verimle üretmenin yanında, üretilen enerjinin yaşam kalitesinden ve ihtiyaçlardan ödün vermeden, yine yüksek bir verimle tüketilmesi olarak anlaşılıyor. Bu sebeple, enerjinin verimli kullanımı sonucunda sağlanacak olan enerji tasarrufu; en hızlı ve en ucuz elde edilen, en temiz enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.

Sanayimizin sürdürülebilirliği, ülkemizin ticaretteki rekabetçi pozisyonunu geliştirebilmesi için çok kritik bir öneme sahip. Öte yandan sanayinin kendi faaliyetlerini iklim değişikliğine yol açmadan yürütüyor olması da yaşam kalitemizin sürdürülebilirliği için bir o kadar önemli. Sanko Enerji sponsorluğunda hazırlanan “Sürdürülebilir Sanayi İçin Enerji Verimliliği” kitabı, ülkemizde bu alanda yapılan dönüşüme bir katkı sunmak amacını taşıyor. Sektör paydaşlarının kullanımına sunulan rehber niteliğindeki kitap, sanayiciler için enerji tasarrufuna yönelik en kritik bilgileri içeriyor. Enerji verimliliği konusunda değişik kaynaklardan derlenerek oluşturulan bu kitapta; enerji etüdünden enerji yönetimine, elektrik motorları, endüstriyel kazanlar, fırınlar ve fanların verimliliğinden ısı yalıtımına kadar birçok konu işleniyor.

Enerji giderleri, özellikle de KOBİ’lerin üretim maliyetleri arasında en önemli kalemlerden birini oluşturuyor. Maliyetleri kontrol altına alarak rekabetçi kalabilmenin yolu ise enerji verimliliğinden geçiyor. Prof. Dr. H. Hüseyin Öztürk liderliğinde yapılan bu çalışma, alınacak düşük maliyetli önlemlerle bile nasıl yüksek oranlarda verimlilik ve tasarruf sağlanabileceğini gözler önüne seriyor.

Enerji Verimliliği Kapsamında Alınan Önlemler

Enerji konusu hiç şüphesiz ülkemizin ekonomik ve çevresel anlamda en önemli sorunlarından biri. Bu durum, Türkiye'nin enerjide çok büyük ölçüde dışa bağımlı olmasından kaynaklanıyor. Gerek petrol, doğalgaz gibi kaynaklar için her yıl yurt dışına ödenen milyarlarca dolar gerekse yurt içinde fosil yakıtlar üretme zorunluluğu, Türkiye sanayisini sürdürülebilir olmaktan uzakta tutuyor. Sorunun çözümü için alınacak önlemler ise her kesim tarafından biliniyor. Çözümün anahtarı, yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmekte yatıyor. Ancak hayli uzun vadeli bir dönüşümü gerektiren bu tür çabalardan önce yapılacak çok şey var. Bunların başında da halihazırda tüketilen enerjiyi daha verimli kullanmak geliyor.

Bu kapsamda, enerjinin etkin kullanılması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması amacını taşıyan “Enerji Verimliliği Kanunu” 2007 yılında çıkarıldı ve ülkemize yüksek standartlarda çok önemli yenilikler getirdi. 2012 yılında yayımlanan “Enerji Verimliliği Strateji Belgesi” ile de 2023 yılı enerji verimliliği hedefleri oluşturuldu ve “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı” (UEVEP) hazırlandı. Eylem Planı kapsamında 2023 yılında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 oranında azaltılması hedefleniyor. Sonraki yıllarda da devam edecek etkisiyle bu oran, milyarlarca dolara karşılık geliyor.

18 Haz 2021 - 03:37 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.