Ölüme sürüklendi

Gaziantep Müzesinde çalışırken hayatına son veren Merve Kaçmış’ın Avukatlarından Hatice Demir, Kaçmış’ı ölüme götüren süreci anlattı.

Gaziantep Müzesinde çalışırken hayatına son veren Merve Kaçmış’ın Avukatlarından Hatice Demir, Kaçmış’ı ölüme götüren süreci anlattı. Ailenin talebi üzerine davayı üstlendiklerini dile getiren Avukat Hatice Demir, “Merve’yi ölüme götüren süreç Zeugma Müzesindeki çalışma koşulları” dedi.

Gaziantep Zeugma Müzesinde çalışırken uğradığı Mobbing sonrası yaşamına son verdiği ileri sürülen Merve Kaçmış’ın ölümüyle ilgili iddialar gündemden düşmüyor. Yaklaşık 3 yıldır Gaziantep Zeugma Müzesinde Arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış, 10 gün önce Diyarbakır’daki evlerinin 8. katından atlayarak intihar etmişti. Kaçmış’ın, ölümünün ardından bıraktığı mektuba, savcılık el koydu. İddialara göre Kaçmış, bu mektubunda Müze Müdürü E.Ö ve 2 kişiyi ölümünden sorumlu tutuyor."

“PSİKOLOJİK OTOPSİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI"

Kadın Hakları Merkezi olarak ailenin talebi üzerine davayı üstlendiklerini anlatan Avukat Hatice Demir, Merve Kaçmış’ın dava süreciyle ilgili şu bilgileri aktardı:” Dava, ceza davası olduğu için teknik olarak Diyarbakır’da görülecek. Ama belgelerin toplanması Gaziantep’te yürütülecek. Soruşturmanın genişletilmesi için başvuru yaptık. Bilgisayarların incelenmesini, yazışmalara bakılmasını talep ettik. Psikolojik otopsi yapılmasını istedik. Kurumda çalışanların etraflıca görüşlerinin alınmasını ve soruşturmanın genişlemesi öncelikli hedefimiz.”

“BEN YAPMADIM, MASUMUM, HER YERDE KAMERALAR VAR”

Gaziantep Valiliğinden idari soruşturma talep ettiklerini kaydeden Avukat Demir, “Müzede 150-200 eserin kayıp olduğundan bahsediliyor, kurumun işleyişi hakkında ciddi sıkıntılar var, kurum içi soruşturma talebinde bulunduk. Merve Kaçmış’ın bıraktığı mektubun bazı kısımları okunabilir değil. Ama şu satırları net olarak gördük: 'Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz' diye başlayan ve iş yerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not. Ve ayrıca mektupta birkaç isim var bu isimlerin hangi bağlamda kullanıldığını tespit etmek için bilirkişiye gönderilmesini istedik.

MERVE’Yİ ÖLÜME GÖTÜREN SÜREÇ, ÇALIŞMA KOŞULLARI

Ailenin bu davanın selameti konusunda ciddi şüphelerinin olduğunu aktaran Avukat Demir, “Kamuoyunu da meşgul eden ve gündemde olan bizim de okuduğumuz duyumlar var. Müze Müdürü E.Ö’nün belirli devlet yetkilileri tarafından korunduğuna dair. Biz avukatlar olarak bu konuda peşin hüküm vermek istemiyoruz. Buna dair elimizde bir kanıt da yok. O yüzden bu iddialar yerine öncelikle biz Merve’yi ölüme götüren süreci ve o kurumda neler olduğunu ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü Merve’yi ölüme götüren süreç oradaki çalışma koşulları.

NE OLMUŞTU?

Merve’nin abisi Ömer Ozan Kaçmış'ın iddiasına göre Müze Müdürü, Merve'den kaydı olmadan teşhirde yer alan eserleri, kayıp 150 tarihi eser yerine kaydetmesini istedi. Merve bunu kabul etmeyince, müdür, onunla birlikte komisyonda görevli olan diğer çalışanların da savunmasını istedi.

Genç arkeolog hem bu süreç hem de kendisine dayatılmaya çalışılanlar yüzünden ruhen ve bedenen çok yıprandığını ifade eden bir savunma hazırladı.

Abisinin anlatımına göre Merve, eksik ve kayıtsız eserleri zimmetine alamayacağını söyleyince, müdürün baskıları devam etti.

Merve'nin ağabeyi, kız kardeşinin duygusal, naif yapılı bir insan olduğunu belirtiyor, kardeşinin intiharına sebep olan şeyin müdürün ona uyguladığı psikolojik ve idari baskı olduğunu savunuyor.

22 Oca 2020 - 12:06 - Gaziantep Haber

Mahreç  Cihat Öztürk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.