Karaciğer için sinsi tehlike

Medicalpark Gaziantep Hastanesi, GastroenterolojiBölümü Prof. Dr. Mehmet Koruk, karaciğer için büyüktehlike oluşturan alkole bağlı olmayan KaraciğerYağlanması hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Medicalpark Gaziantep Hastanesi, GastroenterolojiBölümü Prof. Dr. Mehmet Koruk, karaciğer için büyüktehlike oluşturan alkole bağlı olmayan KaraciğerYağlanması hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Gastroenterolog Prof. Dr. Mehmet Koruk hastalıkhakkında şunları söyledi, ‘’Karaciğer yağlanması karaciğerde normalden fazla yağ birikmesini ifade ederve bunun sonucu non-alkolik yağlı karaciğer hastalığına(NAYKH = alkole bağlı olmayan yağlı karaciğerhastalığı ) yol açar. Çocuklar dahil her yaştan bireydegörülebilir. Ülkemizda erişkinlerde sıklığı %30 civarındadır. Diğer bir ifadeyle erişkinlerde her dörtkişiden birinde alkole bağlı olmayan karaciğeryağlanması vardır. Şişmanlik ve diyabet sıklığınıngiderek artış göstermesiyle birlikte yağlı karaciğerhastalığının yaygınlığının da artacağı ön görülmektedir. Yağlı karaciğer hastalarının %80’inde şişmanlık, %40’ında hipertansiyon, %25’inde diyabet ve %70’in kan yağlarında yükseklik bulunmaktadır.

​İnsülin direnci ana sorumlu mekanizma olarak kabuledilmektedir. Yağlı karaciğer hastalığı genellikle hiçbirbelirti vermez. Sinsi olarak ilerleyerek kronik karaciğerhastalığı ve siroza yol açabilir. Karşımıza genellikleultrasonda yağlanma veya karaciğer testlerindeanormaliklerle çıkar. Yağlı karaciğer hastalığının iki alt tipi vardır;

1) Basit yağlanma (%80)

2) NASH ( % 20) : Alkol dışı yağlanmaya bağlıkaraciğer iltihabı

Basit yağlanma genellikle önemli bir sağlık sorunuoluşturmaz ve karaciğer kan testleri (ALT, AST) normaldir. NASH’li hastalarda ise karaciğer kan testlerigenellikle yüksektir. Kesin ayırım ancak karaciğerbiyopsisi ile yapılabilir.

NASH yağlı karaciğer hastalığının ilerleyici formu olupbu grup hastaların yaklaşık %40’ı yıllar içerisinde sirozve karaciğer kanserine ilerleyebilir. ‘’ dedi.

​Prof. Dr. Mehmet Koruk, şöyle devam etti ‘’ Zayıflama ve fiziksek aktivite şu ana kadar etkisikanıtlanmış en iyi tedavi yöntemidir. NASH’i ortadankaldırmak için 1 yıllık süre içinde vücut ağırlığının en az% 10’u kadar kilo verilmelidir. Yağlı karaciğerhastalarının yarısında ölüm nedenlerinin %50’sinden kalp rahatsızlıkları sorumludur. Bu nedenle zayıflama vefiziksel aktivite daha da önem kazanmaktadır. Yağlıkaraciğeri olanlar kesinlikle alkol almamalıdır. Bitkiselve doğal kelimeleri ile ifade edilen yıyecekler vemaddeler her zaman karaciğerimiz için güvenli olduğuanlamına gelmediği unutulmamalıdır. Dünyada hastalıklailgili ilaç araştırmaları devam etmektedir. Aşırı şişmanhastalarda obezite cerrahisi NASH’I düzeltebilir.’’ Diyekonuştu.

23 Oca 2020 - 11:46 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.