Kaplan: Zamlar vicdansızlıktır

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, art arda gelen doğalgaz ve elektrik zamlarını eleştirdi. Kaplan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez ’in cevaplaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, art arda gelen doğalgaz ve elektrik zamlarını eleştirdi. Kaplan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez ’in cevaplaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Kaplan’ın yazılı soru önergesinde son üç yılda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamları sordu.

İŞÇİYE, MEMURA, EMEKLİYE %4 ZAM, DOĞALGAZA %54 ZAM VİCDANSIZLIKTIR!

Kaplan, işçiye, memura, emekliye %4 zam yapılırken, doğalgaza bir yılda %54 zam yapılmasının vicdansızlık olduğunu ifade etti. Kaplan, “Makine Mühendisleri Odası'nın Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) verilerini baz alarak yaptığı çalışmaya göre; Aralık 2017'den Eylül 2019'a kadar geçen süreçte, doğalgaza konutlarda %64, büyük sanayi kuruluşlarına %120, elektrik santrallerine %110 zam gelmiştir. Doğalgaza ise önce 31 Temmuz'da, ardından da 31 Ağustos'ta olmak üzere yapılan %14,9'luk zamlar hem hane halkını hem de üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. İşçiye, memura, emekliye %4 zam yapılırken; doğalgaza bir yılda %54 zam yapılmıştır. Ekonomik krizle birlikte vatandaş evine ekmek götürmekte zorlanırken, doğalgaz ve elektriğe gelen zamla faturalarını da ödeyemez duruma geldi” diye ifade etti.

VATANDAŞ EVİNE EKMEK GÖTÜRMEKTE ZORLANIRKEN, BU ZAMLARLA KIŞI NASIL GEÇİRECEK?

Kaplan, açıklamasının devamında şunları ifade etti: “4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 385 TL, yoksulluk sınırı ise, 6 bin 653,16 TL. Vatandaş evine ekmek götüremiyor, AKP vicdansızlığa devam ediyor. Doğalgaza üst üste gelen zamlardan sonra, artık adını ağzımıza rahatça alabileceğimiz bir doğal kaynak olmaktan çıkmış durumda. Geçen yıl Türkiye ortalamasına göre yüz metrekarelik bir hanenin ortalama yıllık gideri 220 TL iken, 2019 yılında yapılan zamlarla, bu tutar 720 TL’ye kadar çıkıyor. Ekonomik kriz, işsizlik almış başını giderken AKP Hükümeti zam üstüne zam yapıyor. Saray’da sıcak odalarında kışı geçirecekler, dar gelirli vatandaşın halinden nasıl anlasın? Yaklaşan kış ayı vatandaşa bir hayli zor ve soğuk geçecek. Vatandaş kombisini kapatacak. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla; yaz ayında kış aylarını hesap etmek durumunda kalan vatandaşlarımız; sofralarında lokmalarını azaltıp, kışın evde kat kat giyerek ısınmak zorunda kalacak. Kış ayının da gelmesiyle, Türkiye’de vatandaşların soğuktan donacağı bir dönem bizleri bekliyor. Türkiye’nin zam tablosu vatandaşı oldukça korkutmuş durumda. Bu gidişle önümüzdeki kış vatandaşa zindan olacak. Hükümeti biraz vicdan biraz da hakkaniyetli davranmaya davet ediyorum” dedi.

BAKANA SORULAR:

1)Bakanlığınız tarafından son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle doğalgaza yüzde kaç zam yapılmıştır?

2) Bakanlığınız tarafından son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle elektriğe yüzde kaç zam yapılmıştır?

3)Türkiye’de Son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle borçtan dolayı ve doğalgaz hizmeti kesilen abone sayısı kaçtır?

4) Türkiye’de Son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle borçtan dolayı ve elektrik hizmeti kesilen abone sayısı kaçtır?

5) Gaziantep’te son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle kaç abone doğalgaz faturalarında yapılandırmaya gitmiştir?

6) Gaziantep’te son 3 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle kaç abone elektrik faturalarında yapılandırmaya gitmiştir?

11 Eyl 2019 - 16:28 - Siyaset

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.