İnşaat sektörü destek bekliyor

GAİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kanevetçi inşaat sektörünün destek beklediğini söyledi. Kanevetçi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: İnş...

GAİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Bora Kanevetçi inşaat sektörünün destek beklediğini söyledi.

Kanevetçi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

İnşaat sektörü istihdam ve ekonominin lokomotif sektörüdür. Özellikle pandemi döneminde istihdama sağladığı katkı ülkemizde inşaat sektörünün ekonomiye olan katkısını ve önemini bir kez daha göstermiştir. Fakat maliyet artışlarındaki yükselmeler sektördeki meslektaşları zor durumda bırakmıştır. Kamuya iş yapan müteahhitlerin malzemedeki fiyat artışları karşısında dayanma gücü kalmamış ve önemli mağduriyetler oluşmaya başlamıştır. Fiyat farkı olmayan işlerde müteahhitler öngöremedikleri fiyat artışları karşısında çaresiz kalmıştır.

Özel sektörde konut üreten meslektaşlarımız yükselen maliyetler ve tedarikteki güçlükler nedeniyle, hem imalatta zorluklar yaşamakta hem de maliyet kaynaklı yükselen fiyatlardan dolayı satış ve pazarlamada sıkıntı çekmektedir.

Son bir yıl içerisinde demirdeki artış oranı %110, betonda %60, saçta %124,taşyününde %94, gazbeton ve bimste %70 olmuştur.

Malzemede fiyatlarındaki artışların konut fiyatlarına yansımasıyla beraber hem vatandaşımızın konut sahibi olma imkanı azalacak, hem de müteahhitler başlamayı planladıkları yeni şantiyelere ya başlayamayacak ya da ertelemek zorunda kalacaktır. Bu durum, alt sektörleri de hesaba kattığımızda on binlerce insanın geçimini sağladığı inşaat sektörünün istihdam hacminin azalmasına yol açacaktır.

Pandemi dönemiyle birlikte inşaat malzemelerindeki ihracat oranının artması elbette ki ülkemiz adına çok çok önemlidir. Ancak ihracat yapan tedarikçi ve üretici firmaların da yurt içine verdikleri malzeme miktarında artışın sağlanması kaçınılmaz bir sorumluluktur. Böylece hem tedarik, hem de fiyat artışının önüne geçilmesi sağlanabilecektir.

Demir başta olmak üzere inşaat malzemelerinde belli bir süre de olsa KDV indirimi sağlanması durumunda maliyetlerdeki artış bir nebze olsun telafi edilebilecektir. Müteahhitlerin ödedikleri harçlar da indirime gidilerek sektörün desteklenmesi en büyük beklentimizdir.

Kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı kararnamesinin yeniden düzenlenmesi, KDV’deki tevkifat ile stopaj oranlarının eski orana çekilmesi zararın kısmen karşılanmasını sağlayacaktır.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) olarak belediyelerimizle işbirliği ve istişare içerisinde arsa maliyetlerinin düşürülmesi konusunda girişimlerimiz devam etmektedir.

Yapılaşmış alanlarda uzun yıllardır boş duran arsaların sektöre ve kente kazandırılmasıyla ilgili düzenlemelere ihtiyaç vardır.

Konuyla ilgili hem GAİMDER olarak bizler hem de İMKON nezdinde Genel Başkanımız Tahir Tellioğlu gerekli girişimlerde bulunarak sorunları ilgili milletvekillerimiz ve bakanlıklarımıza iletmiştir. İMKON bünyesindeki diğer illerimizin dernek başkanlarıyla da istişarelerimiz aralıksız sürmekte olup, yaşadığımız bu sorunun çözümsüz kalmayacağına olan inancımız devam etmektedir.

09 May 2021 - 10:05 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.