İnme ve omurilik felcinde rehabilitasyonun adresi: Hatem Hastanesi

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, inme ve omurilik felci geçirenler üzerinde doğru rehabilitasyon programının belirlenmesiyle hastanın aktif yaşamına geri dönmesini hedeflediklerini söyledi.

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, inme ve omurilik felci geçirenler üzerinde doğru rehabilitasyon programının belirlenmesiyle hastanın aktif yaşamına geri dönmesini hedeflediklerini söyledi.

Özel Hatem Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli, inme ve omurilik felci rehabilitasyonu üzerine açıklama yaptı. İnsan vücudunda felce neden olan iki hastalık grubu olduğunu belirten Tuğba Kalli, “Bunlar inme olarak bildiğimiz SVO yani hemipleji ile omurilik yaralanmalarına bağlı görülen parapleji veya tetraplejidir” dedi.

İnmenin beyin hasarına bağlı olarak bir taraf kol ve bacağı tutan felç tipi olduğunu, omurilik felcinin de sıklıkla travma sonucu gelişen omurilik hasarına bağlı felç tipi olduğunu kaydeden Kalli, felç geçiren hastalar üzerinde doğru rehabilitasyon programının belirlenmesiyle hastanın aktif yaşamına geri dönmesini hedeflediklerini söyledi. Kalli, inme ve omurilik felci üzerine şu açıklamaları yaptı:

“Beyindeki hasarın yerine ve büyüklüğüne göre denge, görme, konuşma, algı, kişilik yapısı ve duygulanım bozuklukları da gelişebilir. Güç kaybı, kas sertliği, uyuşma ve his kaybı çoğunlukla görülür.

Konuşma yetisinin kaybı, zaman ve yer kavramlarının algılanmasında bozukluk, hafıza kaybı ve

kişileri tanıyamama da ortaya çıkabilecek belirtilerden bazılarıdır. Omurilik felci ise sıklıkla travma sonucu gelişen omurilik hasarına bağlı olarak yaralanma seviyesi altında kalan tüm bölgeleri etkiler. Sırt ve bel seviyesindeki yaralanmalar daha çok bacaklarda, boyun seviyesi yaralanmalar ise kollar, gövde ve bacaklarda güç, his ve fonksiyon kaybı yapar. Omurilik hasarının kısmi veya tam olmasına bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. İdrar ve barsak problemleri belirtilere sıklıkla eşlik eder.”

İnme ve omurilik felci geçiren hastalara kişiye özel rehabilitasyon programı belirlediklerini ifade eden Kalli, “Fizik tedavi ve rehabilitasyonda hasar ve fonksiyon kaybının derecesi farketmeksizin kişinin aktif yaşama geri dönmesi hedeflenir. Kişiye özel rehabilitasyon programı belirlenir. Kas gücünün ve

eklem hareket genişliğinin arttırılması, denge koordinasyon ve ince beceri egzersizleri programın

bir parçasıdır. Konuşma terapisi, el beceri egzersizleri, yürüme paterni eğitimi, mesane ve barsak

rehabilitasyonu, algı ve hafıza çalışmaları fonksiyon kaybının tipine göre programa eklenir.

Rehabilitasyon boyunca sadece kayıp olan bölgeye değil, tüm vücut fonksiyonu üzerine çalışılır.

Farklı aşamalarda çeşitli yardımcı cihazlardan faydalanılabilir. Sonuç iyileşme oranında en az hasarın derecesi kadar önemli olan diğer faktör erken dönemden itibaren yeterli bir rehabilitasyon programının uygulanmış olmasıdır” diye konuştu.

09 Ara 2019 - 16:18 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.