İddialar doğruysa intihar değil cinayet

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Zeugma Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yaparken gördüğü baskı sonucu yaşamına son veren Merve Kaçmış’ın intiharını meclis gündemine taşıdı.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Zeugma Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yaparken gördüğü baskı sonucu yaşamına son veren Merve Kaçmış’ın intiharını meclis gündemine taşıdı. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kaplan, en kısa zamanda bu olayın aydınlatılmasını gerektiğini belirtti.

“İDDİALAR DOĞRUYSA İNTİHAR DEĞİL CİNAYET!”

“BU OLAY DERHAL AYDINLATILSIN”

Kaplan, Gaziantep Zeugma Müzesi'nde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharında, basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden yola çıkarak 150-200 eserin eksik olduğu anlaşılması üzerine, Müze Müdürü’nün bu eserleri Merve Kaçmış'ın üzerine zimmetlenmesi konusunda baskı yaptığı ve bu durumu kabul etmeyen Merve Kaçmış’a mobing uyguladığı iddiasının doğru olup olmadığını Bakan Ersoy’a sordu.

Kaplan, “Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialar çok endişe verici. 150-200 kayıp eserden bahsediliyor, bu eserleri Arkeolog Merve Kaçmış’a zimmetlemek için baskı yapıldığı iddia ediliyor. 150-200 tane eser nerde? Nasıl eksik? Bununla ilgili bir denetim yapılmadı mı? Bu sorular cevaplanmalı. En başında yapılması gereken tedbir ve önlemler neden bir insan canına kıydıktan sonra yapılıyor. Basında bugün ilgili Müdür’ün görevden alındığı iddiası var. Bugüne kadar neden görevinden alınmadı?

Bir müzede kayıp eserler varsa, ilgili Bakanlık bu eserlerin nerde olduğunu, kim ya da kimler tarafından kaçırıldığını ya da nasıl kayıp olduğunu araştırarak kamuoyuyla paylaşmak zorundadır. Ortada bir tarihi eser kaçakçılığı varsa bu çalışan bir kişi üzerinden örtbas mı edilmeye çalışıldı? En kısa zamanda bu olay tüm yönleriyle araştırılmalı ve aydınlatılmalıdır. Sorumlular yargı önünde hesap vermeli ve hak ettiği cezayı almalıdır. İddialar doğruysa bu bir intihar değil cinayettir.

Gaziantep’imiz birçok müze ve tarihi yer bulunmaktadır. Demek ki uygulama ve denetimlerde bir sıkıntı var. Yetkilileri göreve davet ediyorum. Bu ve buna benzer vahim olayların yaşanmaması adına yerinde ve zamanında gerekli denetimler yapılmalıdır. Merve Kaçmış’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum” dedi.

BAKAN ERSOY’A SORULAR

  • Merve Kaçmış’a yapılan mobing iddiaları doğru mudur?
  • İlgili müdür ve çalışanlar hakkında yasal bir işlem yapılmış mıdır?
  • Kayıp olduğu iddia edilen 150-200 tarihi eser ile ilgili bugüne kadar neden bir çalışma yapılmamıştır?
  • Zeugma Müzesi’nde en son sayım kaç yılında yapılmıştır? Bu sayımların sonucunda eksik tarihi eser saptanmış mıdır? Sayısı kaçtır?
  • Gaziantep ilimizdeki diğer müzelerdeki kayıp eserler içinde bir çalışma başlatılacak mıdır?
  • Ortada 150-200 kayıp tarihi eser varsa ve Arkeolog Merve Kaçmış’a bu kayıp eserler zorla zimmet ettirilmek istendiyse; intiharına yol açan bu durumun vebalini nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz?

17 Oca 2020 - 16:40 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.