GTB, Antep Pekmezini tescilledi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ‘Antep Pekmezini’ coğrafi işaretle tescilledi....

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan ‘Antep Pekmezini’ coğrafi işaretle tescilledi. Antep dökülgen üzümünden yapılan ve özellikle kış aylarında tüketilen ‘Antep Pekmezi’, sağlık kaynağı olarak bilinmekte.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninin 82. sayısında, ‘Antep Pekmezinin’, Gaziantep adına tescil edildiğini bildirdi.

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunun 41’inci maddesi kapsamında 24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ürünün korunmak üzere tescil işlemlerinin tamamlandığını kaydeden Akıncı, “Eşsiz lezzetini dökülgen üzüm, toprak ve güneşten alan, geleneksel hazırlanış biçimiyle asırlık sofra lezzetlerimizin başında gelen, sağlık dostu Antep Pekmezi, borsamız tarafından şehrimizin bir değeri olarak tescil ettirildi. Gazi şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

GAZİANTEP’İN TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 27’E YÜKSELDİ

Antep Pekmezi ile Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 27’ye, GTB’nin tescilini gerçekleştirdiği ürün sayısının ise 13’e yükseldiğini kaydeden Akıncı, “Amacımız binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel lezzetlerimizi coğrafi işaretle koruma altına alarak, gelecek nesillere taşımak ve ticari piyasalarda bu ürünlerimize katma değer kazandırmak” diye konuştu.

GTB tarafından şu ana kadar sürdürülen tescil çalışmalarında kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan 13 ürünün coğrafi işaretle taçlandırıldığını anımsatan Akıncı, 10 ürün içinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Akıncı, ayrıca Gaziantep mutfağında özel bir yeri bulunan Antep Lahmacununa Avrupa Birliği (AB) tescili almak içinde gerekli başvuruları yaptıklarını ifade etti.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNDE GTB İLK SIRADA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Oda/Borsalar tarafından tescil ettirilen coğrafi işaretli ürün sayısının Antep Pekmezi ile birlikte 215’e ulaştığına dikkat çeken Akıncı, GTB’nin Gaziantep adına tescil ettirdiği toplam 13 ürünle tüm ticaret borsaları arasında birinci, sanayi ve ticaret odalarının dahil olduğu listede ise ikinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Gaziantep mutfağının, aynı topraklarda yaşamış kadim medeniyetlerin yeme-içme kültürlerinin bir sofrada harmanlanmasıyla oluşan zengin bir evrensel değer olduğuna işaret eden Akıncı, kültürel değerlerin bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

GTB TARAFINDAN TESCİL EDİLEN ÜRÜNLER

1-Antep Tırnaklı Pidesi, 2-Antep Fıstık Ezmesi, 3-Antep Firiği, 4-Antep Lahmacunu,5- Antep Peyniri,6- Antep Bulguru,7- Antep Kurutmalık Patlıcanı,8- Antep Köy Kahkesi, 9- Antep Muskası, 10-Antep Kurabiyesi, 11-Antep Meyan Şerbeti, 12- Oğuzeli Narı, 13- Antep Pekmezi

05 Ağu 2020 - 19:26 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.