Fıstık hırsızlığının önlemi alınmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, fıstık hırsızlığına karşı yetkililerin daha sıkı önlem alması gerektiğini vurguladı...

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, fıstık hırsızlığına karşı yetkililerin daha sıkı önlem alması gerektiğini vurguladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, boz fıstığın hasadının başlamasıyla birlikte fıstık hırsızlığı konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Deniz, “Geçen yıl alınan tedbirler bu sene daha da sıklaştırılmalı, arttırılmalı ve hırsızlara kesinlikle göz açtırılmamalı” dedi.

Yeşil altın olarak bilinen Antepfıstığı hasadının başladığını belirten Deniz, “Çiftçilerimiz, boz fıstık olarak bilinen fıstıkları kırmaya başladı. Boz kırmayacak olan çiftçilerimiz fıstıklarını ‘Kırmızı bene’ bırakacak. Kırmızı ben fıstık ise Eylül ayı içerisinde kırılacak. Fakat çoğu çiftçimiz hırsızlık olaylarından dolayı fıstığını kırmızı bene bırakmak istemiyor. Yani fıstık hırsızlığı çiftçilerimizi tedirgin ediyor. O nedenle geçen yıl alınan tedbirlerin bu sene daha da sıklaştırılmasının ve arttırılmasının yanı sıra hırsızlara kesinlikle göz açtırılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Antep fıstığı diğer bölgelere göre tarımımızı ayakta tutan, insanların refah seviyesini yükselten bir ürün haline geldi” ifadelerini kullanan Başkan Deniz,

“Gaziantep çiftçisinin aylardan beri beklediği Antepfıstığı hasadı başladı. Bu sene rekoltenin yüksek olması yüzleri güldürüyor. Borcu olan çiftçilerimiz fıstığını boz olarak kırıp satarken, ihtiyacı olmayan çiftçilerimiz ise fıstığını ‘kırmızı bene’ bırakıyor. Ama fıstığını kırmızı bene bırakan çiftçilerimiz hırsızlık olaylardan çok şikayetçiler ve ister istemez tedirginlik yaşıyorlar. Birçok çiftçimiz bu hırsızlık olayları yüzünden fıstığını boz olarak kırıyor. Günlük gazetelerde, internet sitelerinde veya televizyonlarda fıstık hırsızlığı haberlerini okuyoruz ya da dinliyoruz. Çiftçilerimiz kendilerince önlem almaya çalışıyorlar, ama bu sorun her sene var. Geçen yıl alınan tedbirler ve denetimler sayesinde hırsızlık olayları çok azdı. Bu sene de geçen yıl alınan tedbirlerin daha da genişletilmesini, denetimlerin sıklaştırılmasını ve bu tür olaylara hiçbir şekilde göz açtırılmaması lazım” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Fıstık hırsızlığı önlemek için öncelikle çalınan bu fıstıkların kimlere nasıl satıldığının tespit edilmesi gerekiyor. Çünkü çalıntı ürünü her tüccar almaz. Ya Nizip’e ya Gaziantep’e ya Kilis’e ya da fıstık üretiminin yoğun olduğu il ve ilçelere götürüp satıyorlardır. Bu il ve ilçelerde güvenlik güçlerinin sıkı denetiminin yanı sıra hasat bitene kadar şehrin giriş ve çıkış noktalarında kontroller ve uygulamalar yapmaları büyük elzem taşımaktadır. Eğer yapılan kontrollerde fıstık tespit edildiğinden o kişinin gerçekten çiftçi olup olmadıklarını sorgulasınlar. Bu tür hırsızlık yapanların en ağır şekilde cezalandırılmaları, hapis cezası ile birlikte yüksek meblağlarda parasal cezalara çarptırılmaları bu sorunun çözümünde etkili olacaktır.”

05 Ağu 2020 - 20:53 - Gaziantep Haber

Mahreç  Okan Çelik


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.