Depreme hazır mıyız?

Depreme hazır mıyız? CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, son yaşanan büyük İstanbul depreminden sonra, Gaziantep ve çevresinde olası bir deprem...

Depreme hazır mıyız?

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, son yaşanan büyük İstanbul depreminden sonra, Gaziantep ve çevresinde olası bir deprem olma durumunda ne kadar hazırlıklı olup olmadıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle bir yazılı önerge vererek TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Kaplan, “Ülkemiz birinci dereceden deprem kuşağında yer almaktadır. 1992 Erzincan depremi, 1998 Adana-Ceyhan depremi, 1999 Düzce ve Gölcük depremi, 2003 Bingöl depremi, 2011 Van depremlerinde çok ciddi can ve mal kayıpları yaşadık. Deprem ve benzeri doğal afetler hayatımızın bir gerçeği ve kaçınamayacağımız bir durum olmakla birlikte olası depremlere karşı hazırlıklı ve tedbirli olmamız yaşanacak can ve mal kayıplarını önlenmesi adına bir zorunluluktur” dedi.

BAKAN KURUM’A “ACİL TOPLANMA ALANI OLARAK BİLİNEN METRO ARKASI İMARA MI AÇILDI?” İDDİASI SORUSU!

Kaplan, açıklamasının devamında basına ve kamuoyuna yansıyan iddiaları da dile getirerek “Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu’nun kamuoyu ve basın açıklamasına göre, ‘Şehitkâmil İlçemizde, depremde toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan (METRO Arkası) bölgesi imara açılarak 15 er katlı binalar yerine dikilmiştir’ denilmektedir. Yaşanan son İstanbul depremi sonrası ‘acil toplanma alanlarının’ içler acısı hali, ilimiz Gaziantep’in de böyle bir durumda olma ihtimalinde, vatandaşlarımızın tedirginliğini bir kat daha arttırmıştır” şeklinde konuştu.

BAKAN KURUM’A SORULAR:

  1. Gaziantep ilinde, kaç “acil toplanma alanı” bulunmaktadır? Bu “acil toplanma alanlarının” açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nedir?
  2. Gaziantep ilinde, olası bir deprem durumunda, “acil toplanma alanlarının” büyüklüğü nedir? İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle her alan ortalama kaç metre karedir? Toplanma alanlarına her metrekareye kaç kişi düşmektedir?
  3. Gaziantep ili ve ilçelerinde dayanıklılık testi yapılan bina sayısı kaçtır? İl merkezi ve ilçeler ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle dayanıklı bina sayısı kaçtır? Riskli bina sayısı kaçtır?
  4. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç okulda depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç okul risklidir? Riskli olan okullar için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
  5. Dayanıklılık testi sonucunda, riskli görülen kaç okulda halen eğitim devam etmektedir?
  6. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç hastanede depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç hastane risklidir? Riskli olan hastaneler için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
  7. Gaziantep ili ve ilçelerinde kaç kamu binasına depreme dayanıklılık testi yapılmıştır? Kaç kamu binası risklidir? Riskli olan kamu binaları için Bakanlığınızca ne tür bir tedbir ya da önlem alınmıştır?
  8. Özellikle Nurdağı ve İslahiye’nin birinci dereceden deprem bölgesi olmasına karşılık, bu bölgelerde herhangi bir deprem olasılığında bakanlığınızca alınacak önlemler nelerdir?
  9. Türkiye genelinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
  10. Gaziantep ilinde 2002-2019 yılları arasında, yılları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle toplanan deprem vergisi ne kadardır?
  11. Kamuoyu ve basına da yansıyan “Şehitkâmil İlçemizde, depremde toplanma alanları ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan (METRO Arkası) bölgesi imara açılarak 15 er katlı binalar yerine dikilmiştir” iddiası doğru mudur? İddia doğruysa bu alan hangi gerekçeyle ve hangi kurum tarafından imara açılmıştır? (TELGRAF)

08 Eki 2019 - 10:58 - Gaziantep Haber

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.