Cahide: Melekler yeryüzünde yaşayamaz

Türk sinemasının unutulmaz yıldızı Cahide Sonku’nun yaşamını konu alan ve yazar EyüphanErkul’un uzun yıllar süren araştırmaların ardından kaleme aldığı biyografik romanı“Cahide: Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz” yayımlandı.

Türk sinemasının unutulmaz yıldızı Cahide Sonku’nun yaşamını konu alan ve yazar EyüphanErkul’un uzun yıllar süren araştırmaların ardından kaleme aldığı biyografik romanı“Cahide: Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz” yayımlandı. İclal Aydın Kitap Kulübü’nünsunduğu ve Artemis Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan roman Cahide Sonku’nun yaşamına olduğu kadar, dönemin önemli kişileri ve kavramlarına da farklı bir perspektiften bakıyor.

Romanın editörlüğünü de üstlenen İclal Aydın, kaleme aldığı arka kapak yazısında, sinemamızın ilk büyük yıldızı Cahide Sonku’nun çocukken hayal meyal hatırladığı bir ibret hikâyesinin baş kişisi olduğundan bahsediyor ve “Onun hakkında yazılan, çekilen, çizilen hemen her şeyi aramaya, okumaya, izlemeye başladım. Cahide Sonku'nun hayatına ne kadar hâkim olsam da Eyüphan Erkul'un yazdıklarını sanki ilk kez öğreniyormuşum gibi büyük bir ilgiyle okudum. Sonra kızım da dahil 2000 sonrası doğanların, hatta geçen yüzyılın son on yılında dünyaya gelenlerin hiç bilmediği o görkemli yılları, tanımadıkları o şahane isimleri onlara tanıtmak, unutmamak, unutturmamak gerek diye düşündüm,” ifadelerini kullanıyor.

Ön adı Serap'tı, hayal gibiydi biraz

Daha önce üç romanı yayımlanan yazar Eyüphan Erkul , Cahide Sonku ’nun mertebesine daha önce kimsenin ulaşamadığını ve ondan sonra da k imsenin erişemediğini söylüyor ve ekliyor: “Hiç kimse onun kadar tanınmadı, onun kadar sevilmedi, onun kadar arzulanmadı. Ama onca sevgi selinin ortasında hep köksüz yaşadı Cahide… Ön adı Serap'tı, hayal gibiydi biraz. Belki de bu yüzden hiç yaşamamış gibi davrandı ömrünün son deminde. Bir rüya gibi geldi geçti sinema tarihimizden. Sanki bir an esti ve etkisi sürmeye devam ediyor hâlâ. Kimsenin çıkamayacağı kadar zirveye çıktı, kimsenin göremeyeceği diplerde gezindi. Yine de her seferinde ayağa kalktı. Sinemadaki ilk “starımız” oydu. Hayat denen uğultunun içinden hızla geçip gitti ve rüzgârı hâlâ dinmedi. Dinmeyecek...”

Eyüphan Erkul Hakkında

1969 yılında Gaziantep’te doğdu. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro/Dramatik Yazarlık Bölümü’nü bitirdi. Yayınevi yöneticiliği, sinema filmlerinde ve dizilerde senaristlik yaptı. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Üniversitelerde senaryo ve yazarlık dersleri verdi. Haydi Düş Önüme Serçe (2001), Karayılan (2010), Savaş Ana (2013) romanlarının yanı sıra tiyatro oyunları kaleme aldı. Ulusal ve uluslararası film festivallerinde “En İyi Senaryo” ödüllerine layık görüldü. Yazar, uzun yıllardır Heybeliada’da yaşıyor.

21 Kas 2020 - 22:00 - Kültür & Sanat

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.