Bademcik ve geniz akıntısına dikkat!

Özel MMT Amerikan Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Op. Dr. Âdem Baltacı, bademcik ve geniz etinin tedavisi hakkında bilgi vererek çocuklar için en uygun ameliyat döneminin sömestr tatili olduğunu belirtti.

Çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabildiğini belirten Opr. Dr. Âdem Baltacı, “Alerjik problemler, kalıtımsal nedenler ve pasif sigara içimi bu etkenlerden sadece bir kaçıdır. Bademcik ve geniz etinin büyük olması öncelikle burun solunumuna engel olmaktadır. Uzun süreli ağız solunumuna bağlı olarak çocukta yüz, diş, damak gelişim problemleri görülebilmektedir. Bu çocukların zaman içerisinde gelişimleri bozulmaktadır ve uzun, ince bir yüz ve yanaklarda basıklık görünümü ortaya çıkmaktadır. Üst kesici dişler ayrık hale gelerek dişlek bir görünüme yol açmaktadır. Alt çene ise yıllar içerisinde geride kalabilmektedir. Bu tipik yüz görünümü ‘geniz eti yüzü’ (adenoid face) olarak adlandırılmaktadır. Bazı çocuklarda ilerleyen yaşlarda diş ve damak gelişim problemlerine bağlı ortodontik tedaviler gerekebilmektedir” dedi.

HAFIZA PROBLEMİ VE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNE DİKKAT!

Bademcikler muayenede ağızdan bakılarak direkt görülebilmelerine rağmen geniz etini görmek için özel aletler veya radyolojik incelemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Baltacı, “İleri derecede büyük bademcikler üzerinde zaman zaman gıda artıkları birikebilmekte, bu durum da ağız kokusuna yol açabilmektedir. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açmaktadır. Geçmeyen sinüzitlerde, orta kulakta tedaviye dirençli sıvı birikimleri bu yüzden ortaya çıkabilmektedir. Bademcik ve geniz eti büyümelerinde beynin yetersiz oksijenlenmesine bağlı olarak; çocuklarda hafıza problemleri, dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri ve konsantrasyon problemlerine de yol açmaktadır” diye konuştu.

EN UYGUN DÖNEM SÖMESTR TATİLİ

Son olarak bademcik ve geniz eti büyüme problemi yaşayan çocukların mutlaka takip altında tutulması gerektiğini belirterek sözlerini tamamlayan Özel MMT Amerikan Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Âdem Baltacı, “Çocuğun yaşam kalitesini düşürdüğü gözlemleniyorsa hastaneden yatış dahi gerektirmeyen modern cerrahi yöntemlerle bu problemler ortadan kaldırılabilmektedir. Cerrahi yöntemler için ise en uygun dönem, özellikle çocukların okullarından geri kalmamaları adına sömestr tatili tercih edilmelidir” dedi.

21 Oca 2020 - 16:02 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.