Acıoğlu: Şizofreni suç değil, hastalıktır

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şizofreni hastalarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelesi verdiklerini söyledi.

Gaziantep Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Acıoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, şizofreni hastalarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelesi verdiklerini söyledi. ​

“ŞİDDET HASTALIĞIN TEMEL ÖZELLİĞİ DEĞİLDİR”

“Şizofreni; kişilik özelliği, zeka belirtisi, hakaret, delilik ve suç değildir, sadece hastalıktır” diyen Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği Başkanı Acıoğlu, “Şizofreni de tıpkı kanser, diyabet, obezite ve organ yetmezliği gibi bir hastalıktır. Şizofreni; düşünceleri, algıları, duyguları, toplumsal ilişkileri ve davranışları etkileyen ruhsal bir hastalıktır. Şizofreni hastalarında şiddet eğilimi, normal sağlıklı bireylerle paralellik gösterir, hastalarda öngörülüp engellenebilir ve hastalığın temel özelliği değildir” diye konuştu.

“DAMGALAMA VE DIŞLAMA BÜYÜK SORUN”

Şizofreni hastalarının yaşadığı en büyük sorunlardan birinin, “damgalanma ve dışlama” olduğunu ifade eden Başkan Acıoğlu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“ Damgalama (stigma); şizofreni hastaları ve yakınlarının devletle ve toplumla gönül bağını koparan sosyal şiddet olgusu olarak en temel evrensel insan hakları ve toplumsal ahlak meselelerinden biridir. Hastalığı yargılamanın, hastaları dışlamanın ve aşağılamanın hiçbir ahlaki ve manevi değerde yeri yoktur.

GÖNÜL BAĞI KURMA MÜCADELESİ VERİYORUZ

Dernek olarak; tüm ön yargılara, dışlamalara ve zorluklara rağmen; şizofreni hastaları ve yakınlarının devletle ve toplumla gönül bağını kurma mücadelemizi kararlılıkla sürdürmekteyiz. Gönül bağının anahtarı ‘ barış ’ tır. Barış ise tüm toplum kesimlerini önemli manevi değerlerde buluşturabilen bir güçtür. Bu nedenle; şizofreni hastaları ve yakınlarının onurlu yaşam hakkını kabul e tmenin temel esaslarını; ‘ Herkes Burada ’ temasıyla 11 Nisan Dünya Şizofr eni ile Mücadele Günü Bildirisi’ nde ele aldık.

TOPLUMSAL DEĞERLERİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM

Şehrimizin öncü sivil toplum örgütlerinin desteğiyle bildirimizi; Sayın Cumhurbaşkanımıza, ilgili bakanlıklarımıza ve Gaziantep milletvekillerimize gönderdik. 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle; ‘ Barışa El Ver ’ temasıyla tüm sivil toplum örgütlerimizi yeniden bildirimize destek olmaya davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza , h itabımızda belirttiğimiz gibi; ‘ İnsanlık adına önemli toplumsal değerler i birlikte inşa etme dileğiyle’ kamuoyuna saygıyla duyurulur. ”

10 Eki 2021 - 09:44 - Yaşam & Sağlık

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.