6 kıta halısını Gaziantep’ten alıyor

GAHİB Başkanı Kaplan: "Bölgemizden 10 ayda 1 milyar 169 milyon 261 bin dolarlık halı ihracatı yapıldı.

Dönem bazında bakıldığında bir önceki yıla oranla ilk on ayda %11.1’lik bir artış söz konusu. Ekim ayında da bir önceki döneme oranla % 18.9’luk rekor bir artışla 142milyon 566 bin dolarlık ihracat gerçekleşti."

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, bölgeden bu yılın 10 aylık döneminde 1 milyar 169 milyon 261 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek Ekim ayı ihracatında da önemli bir artış kaydedildiğini ve bir önceki yılın aynı dönemine oranla %18.9’luk bir artışla Ekim ayında 142milyon 566 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, yaptığı açıklamada, halının başkentinin yenilikçi çalışmalarla dünyaya halı dokumaya devam ettiğini söyledi. İnsanların klasiğin dışına çıktığını vurgulayan Kaplan, sektör temsilcilerinin de buna göre kendisini yenilediğini ve halıda inovasyona gittiğini ifade etti. Bu yenilenmeyle birlikte farklı pazarlara açılımın daha kolay olduğunu kaydeden Kaplan, "Bizim en büyük gücümüz beşeri sermayemizdir. İnsana yatırım önceliğimizdir, doğru zamanda doğru kişilere yatırım yaptığınızda bu hamle sizi çok farklı noktalara taşıyor. Biz insanı önceliyoruz ve insana yatırımın önemini biliyoruz. Yenilikçi çalışmalarla dünyaya halı dokuyoruz." diye konuştu.

İhracat verilerine de değinen Kaplan, geçen senenin ocak-ekim döneminde bölgemizden 1 milyar 52 milyon 345 bin dolar olan halı ihracatının bu yılın aynı döneminde yüzde 11,1 artarak 1 milyar 169 milyon 261 bin dolara yükseldiğini ifade etti. Bölge ihracatında halının yüzde 22,2 payla dış satıma katkı sağladığını ifade eden Kaplan, halı ihracatı içerisinde en büyük payı makine halısının aldığını belirterek, 10 ayda 1 milyar 89 milyon 823 bin dolarla halı ihracatının yüzde 93,2'sini makine halısının karşıladığını kaydetti. Kaplan, tufte halısının 77 milyon 4 bin dolarla ikinci, el halısının 1 milyon 547 bin dolarla üçüncü ve kilimin 887 bin dolarla dördüncü sırada olduğunu dile getirdi.

Halıda Ortadoğu’yu ABD ve AB ülkeleri izledi

İhracatın bölge dağılımında da Ortadoğu ülkelerinin 498 milyon 853 bin dolarla ilk sırada bulunduğunun altını çizen Kaplan, bu bölgeyi 293 milyon 968 bin dolarla Amerika ülkelerinin, 151 milyon 213 bin dolarla AB ülkelerinin, 95 milyon 155 bin dolarla Afrika ülkelerinin izlediğini belirterek, kalan ihracatı da diğer bölgelerin karşıladığını kaydetti.

Ülke bazında ilk sırada yer alan ABD’yi Suudi Arabistan Irak izledi

Ülke bazında en yüksek ihracatı 268 milyon 227 bin dolarla ABD'ye yaptıklarını anlatan Kaplan, ikinci en fazla ihracatı Suudi Arabistan'a 203 milyon 849 bin dolarla gerçekleştirdiklerini ve en fazla ihracat yapılan bir başka ülkenin ise Irak olduğunu, bu ülkeye de 128 milyon 193 bin dolarlık halı ihracatı yapıldığını kaydetti.

Türkiye genelinde en fazla halı ihracatı Gaziantep’in

Birliklere göre en fazla halı ihracatını GAHİB'in yaptığını anımsatan Kaplan, "Bölgemizden 10 ayda 1 milyar 169 milyon 261 bin dolarlık halı ihracatı yapıldı. Bizi 434 milyon 823 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri takip ediyor. İhracat rakamlarımız da gösteriyor ki, Türkiye'nin ve dünyanın halısı Gaziantep'te dokunuyor" dedi.

Kaplan, Güneydoğu'nun ve Türkiye'nin adını ihracat liginde duyuran sektör temsilcilerine teşekkür ederek, başarılarının artarak devam etmesini dilediğini kaydetti.”

02 Kas 2017 - 15:55 - Ekonomi

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.