LGS'den sonra YKS krizi kapıda

Liselere Geçiş Sınavı sonuçlarına göre 91 bin öğrencinin hiçbir okula yerleşememesi ile başlayan krizin benzerinin, Yükseköğretim Kurumları Sınavındaki puanlama sistemindeki değişiklikten dolayı tıp fakültesi tercihlerinde de yaşanacağı ifade ediliyor.

TIP ADAYLARI ŞOKTA!

Üniversiteye geçişte yeni uygulamaya konulan sistemdeki yerleştirme sayısal puanı adayları zora soktu. Önceki yıllarda MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde hesaplanan sayısal puan türleri bu yıl sadece yerleştirme sayısal puanına dönüştürülünce on binlerce sayısal aday mağdur edildi. Yeni düzenleme en büyük darbeyi tıp okumak isteyen öğrencilere vurdu. Geçtiğimiz yıl tıp fakültelerini tercih edecek öğrenciler MF3 Puan türünden tercihlerini gerçekleştirirken, bu yıl dört ayrı sayısal puan türünün tek puan türüne dönüştürülmesi karışıklıklar yarattı. Eski sisteme göre, sıralaması 30 binlerde olan bir tıp fakültesi adayının sıralaması yeni sisteme göre 50 binleri geçiyor. Durum böyle olunca da büyük bir mağduriyet doğuyor. Öğrencilerin mağduriyetinin yanında özel üniversitelerin tıp fakültelerinin de kontenjanlarının boş kalması tehlikesi bulunuyor.

YÖK, YKS sonuçları ile tıp fakültelerine girmek isteyen öğrencilere 40 bin barajını koymuştu. Tepkiler üzerine baraj 50 bine çekildi. Ancak 50 bin barajının da mağduriyetleri önleyemeyeceğini belirten uzmanlar, tıp barajının 75 bine çekilmesinin doğru olacağını belirtiyor.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DA !

YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre “Hukuk programlarının başarı sırası sınırlaması en düşük 190 bininci, mühendislik programlarının en düşük 300 bininci, mimarlık programlarının en düşük 250 bininci, tıp programlarının en düşük 50 bininci aday tercih yapacaktır.” Fakat tıp adayı öğrenciler için belirtilen sıralama barajı halen mağduriyetleri önleyecek düzeyde değil. Tıp barajının en düşük 75 bininci adayı kapsayacak şekilde tekrar güncellenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde mağdur binlerce öğrenciye tıp tercihi yolu açılabilir. Aksi halde oluşacak büyük mağduriyetlerin ardından Türkiye’den yeni bir beyin göçü dalgası yurt dışındaki tıp eğitimi veren kurumlara akacaktır. Öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek, beyin göçünün önüne geçmek ve adaleti sağlamak için YÖK’ün 7 Ağustostaki tercihler başlamadan önce tıp barajındaki sıralamayı 75 bin seviyesine çekmesi gerekmektedir.

Yeni düzenleme ile mağdur olan ve hak kaybı yaşayan on binlerce tıp fakültesi adayının gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Tıp fakültesi adayı gençler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya el atarak tıp barajının en düşük 75 bininci adayı kapsayacak şekilde bir güncelleme talimatı vermesini bekliyor.

04 Ağu 2018 - 17:05 - Eğitim

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.