Eğitim yatırımları sosyal bir sorumluluktur

Gazi Koleji’nin Kurucusu Savaş Bektaşoğlu Gaziantep’te son yıllarda özel okul sayısında önemli bir artış olmasına rağmen sayının halen yetersiz olduğunu belirtti.

Okul sayısının artmasıyla birlikte eğitimde büyük bir atılım gerçekleşeceğini dile getiren Bektaşoğlu, eğitim yatırımlarının özel sektör için kazanç elde etmekten ziyade sosyal bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Bektaşoğlu, “Buradan hareketle önceliği maddi kazanç değil de sosyal ve toplumsal gelişim olan kişileri eğitim yatırımları yapması için davet edebilirim” ifadelerini kullandı.

Velilerin ve öğrencilerin eğitimin kronik sorunlarını yaşamayacağı, çözüm odaklı bir okul fikri ile yola çıktıklarını aktaran Savaş Bektaşoğlu, Gazi Koleji’nin kuruluş öyküsünü, eğitim süreçlerini ve hedeflerini BOSS okurları için anlattı.

GAZİ Koleji’nin kuruluş sürecini kısaca anlatır mısınız?

Mesleki kariyerinizde belirli bir seviyeye ulaştığınızda kafanızda ideal bir proje oluşuyor. Kimileri bu ideali gerçekleştirmek için daha çok çalışmayı göze alıyor. İşte benim için bu okul, hatta ileride kuracağımız okullarımız; yakın zamanda bir iş olmanın çok ötesinde bir ilham kaynağı olma değeri taşıyor. Bizim için Gazi Kolejini kurma fikrinin altında yatan gerçeklik; yeni bir iş kurmak veya kazanç kapısı oluşturmak değildi. Hayallerimizi ve idealimizdeki okul projemizi gerçekleştirmekti.

Kuruluş sürecinde birçok velimize okulumuzu ve özelliklerini anlattığımda bunun çok uzun zamandır ihtiyaç hissettikleri bir eğitim anlayışı olduğunu ifade ettiler.

Özellikle Gaziantep’te alternatifler az olduğu için velilerimizin çok tercih şansı da yoktu ve ancak belirli gelir seviyesindeki ailelerin çocukları özel okulları tercih ediyordu.

Özel okullara yöneltilen en büyük eleştiri öğrenciler ile yeterince ilgilenilmediği görüşüdür. Özel ilgi ve eğitim için özel okulu tercih edenlerin bu isteklerinin karşılanmadığı ve sürekli olarak ekonomik beklentilerin oluştuğu bir özel okulculuk algısı gündemdeydi.

Bu iki sorunu da giderecek bir proje yapmak istedim. Veli ne ödeyeceğini ilk günden bilecekti ve süreç içinde sürpriz ödemeler abartılı ekstralar ile karşılaşmayacaktı. Daha önemlisi okulumuz her çocuğa özel olacaktı. Bizim kurum vizyonumuzdaki: “ size özel bir okul ” ibaresi de bu şekilde oluştu.

Velilerin ve öğrencilerin eğitimin kronik sorunlarını yaşamayacağı, çözüm odaklı bir okul fikri ile ortaya çıktık. Bizim sırrımız burada yatıyor. İşte Gazi Koleji bu anlayıştan ortaya çıktı.

Yeni kurulmuş bir okul olarak hangi seviyelerde eğitim yapıyorsunuz?

Gazi Koleji çatısı altında Anaokulumuzda 4, 5, 6 yaş seviyesindeki öğrencilere, ilkokulumuzda 1,2,3,4. sınıf öğrencilerine ve Eylül 2017 itibariyle de ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim veriyor olacağız. Bunun yanı sıra bizim okullarımızı benzerlerimizden ayıran temel özelliğimiz okul eğitiminin yanına Etüt, Dershane, Özel ders programlarını da eklemiş olmamızdır. Öğrencilerimiz başka hiç bir desteğe ihtiyaç duymaksızın tüm Akademik eğitimlerini okul çatısı altında alırlar.

Aynı zamanda Kültür ve Sanat eğitimlerini de okulumuzdan alabiliyorlar. Koradan-dansa, tiyatrodan-akıl oyunlarına kadar birçok değişik alanda eğitimler gerçekleştiriyoruz.

Nasıl bir eğitim anlayışınız var? Kurum olarak hedefleriniz arasında neler var?

Öncelikle belirteyim ki bizim ilk hedefimiz mutlu çocuklar yetiştirmektir. Maalesef son yıllarda ülkemizde eğitim sistemi ve okullar öğrencilerin istek ve beklentilerini dikkate almaksızın onların üzerine görevler yüklemektedir. Biz ise öncelikli olarak öğrencilerimize hedefler belirleyip bu ideallerini gerçekleştirmelerini sağlayarak mutlu aileler ve mutlu çocuklar halkası oluşturuyoruz.

Bizim anlayışımızda “Akademik ve Sosyal Başarı” öğrencilerimiz için bir görev ya da istek değil; bir hedef, bir ideal halindedir. Bizler istediğimiz için değil de kendileri hedefleri için çalıştıkça mutlu olan çocuklar yetiştirmeyi ideal edinmiş bir kurumuz.

Laboratuar, teknik imkanlar ve eğitim kadronuz hakkına bilgi verir misiniz?

Bu konuda butik okullar dezavantaj gibi gözüküyor olsalar da aslında avantajlılar, örneğin bizim mikroskoplarımızı 14-15 öğrenci kullanırken birçok okulda 24 öğrenci kullanıyor. Her öğrencimiz diğer okullara kıyasla yüzde 50 daha fazla eğitim olanaklarıyla tanışma imkanına sahip oluyor.

Öğrencilerimiz kalabalıkta kaybolmuyor. Birçok okul hala öğretmenlerine gerekli teknik desteği veremezken bizim okulumuzdaki her öğretmenimize bir adet bilgisayar okula başladığı gün teslim ediliyor. Son teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz ve hızlı bir şekilde okullarımıza uyguluyoruz.

En güçlü yanımız ise eğitim kadromuz. Çünkü insana ve yerel insan kaynakları gücüne büyük önem veriyoruz. Bugün bazı kurumlar büyük bir yanlıştalar; reklam tanıtım çalışmalarına, teknolojiye, imaj faaliyetlerine çok büyük bütçeler ayırırken öğretmenlerini ve çalışanlarının özlük haklarını sürekli olarak minimize ediyorlar. Biz önceliğimizi her zaman takım arkadaşlarımızın huzuru ve mutluluğunu kalıcı kılmaya veriyoruz. Aksi halde büyük markalar altıda mutsuz kalabalıklar yaratırız. Biz insana değer veriyor ve önce insanı büyütmek yüceltmek istiyoruz. Bu anlayışımız seçici ve öğretici insan kaynakları politikamız ile birleşiyor sonuçta harika bir kadro ve daha önemlisi çalışma ve başarma isteği olan bir takım yaratıyoruz.

Gazi Kolejini kurmadan önce Gaziantep'te böyle bir eksiğin olduğunu düşünerek mi yola çıktınız? Gaziantep'te özel okul sayısını yeterli buluyor musunuz?

Kesinlikle, şehrimizde büyük eksiklikler var bu konuda son yıllarda okul sayısında büyük artış oldu ancak bu kadar özel okul az bile dünya ülkeleri ile kıyaslandığında özel okulculukta çok gerilerdeyiz. Bakın en güzel örneğini sağlıkta görüyoruz. Sağlık sistemimiz son 15 yılda özel hastaneler eliyle çok büyük ve önemli bir değişim yaşadı. Ülkenin hastane, doktor, sağlık hizmeti sorunu çözüldü. Eğitim içinde böyle bir atağa ihtiyaç var. Son yıllardaki teşvikler çok etkili oldu ve daha da artacağını düşünüyoruz. Devlet tüm kamu hizmetini denetleyecek ve kayıt altına alacak ama doğrudan hizmet vermeyecek. Böylece eğitimde büyük bir atılım gerçekleşecektir.

Özetle söylemek gerekirse daha çok daha çok okul yapmamız gerekiyor. Ama kaliteli okullar önceliği geleceği kazanmak olan okullar, idealleri olan okullar, millet ve devlet için çalışan okullar yapmamız gerekiyor.

En önemlisi fark yaratan okullar kurmamız gerekiyor.

İş dünyası için özel okul kurmak hem bir sosyal sorumluluk hem de yatırım olarak değerlendirilebilir mi?

Özel okul kurmanın pek doğru bir yatırım aracı olduğunu söyleyemem. Birçok sektörde daha hızlı ve daha çok maddi kazançlar sağlarsınız. Eğitim yatırımları öncelikle sosyal sorumluluktur, sonrasında kazanç gelir tabii ki çok yavaş ve meşakkatli bir biçimde. Buradan hareketle önceliği maddi kazanç değil de sosyal ve toplumsal gelişim olan kişileri eğitim yatırımları yapması için davet edebilirim. Ayrıca mutlaka belirtmeliyim yatırımcı kim olursa olsun okulları öğretmenler yönetmeli, geliştirmeli. Eğitimcilerin ve öğretmenlerin yönetmediği kurumlar kısa vadede geçici başarılar elde edebilirler; ancak zaman içerisinde suni oldukları anlaşılacaktır. Eğitim ciddi ve çok önemli bir iştir. Uzmanlık alanınız değil ise gelecek nesillere büyük ve kalıcı hasarlar verebilirsiniz. Yatırımımız ne olursa olsun hangi makamlara gelirsek gelelim, biz öncelikle "öğretmeniz" ve bu bilinçten asla vazgeçmeyeceğiz. Bizi farklı ve değerli kılanda bu olsa gerek.

Gaziantep'in eğitim sorunlarının çözümünde özel okullarımız sizce nasıl bir rol üstlenebilir?

Bu konuda özel kurumlar her zaman üzerlerine düşeni yapmıştır ve yapmaya devam edecektir. Ancak burada özellikle belirtmeliyim son on beş yılda ülkemizin mili eğitim politikasında çok büyük değişim ve gelişim oldu, her yıl onlarca okul yapılıyor, binlerce öğretmen istihdam ediliyor. Mutlak sorunlarımız olacaktır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığımızın ve çok değerli il yöneticilerimizin çok önemli projeleri ve çalışmaları var, bize düşen onlara gücümüz yettiğince destek olmaktır. Güçlü bir milli eğitim politikası için birlik olmalıyız ve entegrasyon içerisinde çalışmalıyız. Özel sektöre düşen en büyük rol budur.

09 Ağu 2017 - 08:21 -

Mahreç  Telgrafhaber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Telgraf Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Telgraf Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Telgraf Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Telgraf Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.